Erysichthon’dan Üretken Yapay Zekâya: Makinelerin Doymak Bilmeyen Açlığı Karşısında Telif Hakkı Sahipleri Nasıl Korunabilir?

Barış Gözübüyük 24.Ağu.2026

Eski Yunan mitolojisinde açgözlü Teselya kralı Erysichthon, bereket tanrıçası Demeter’e adanmış ağaçları keser ve bunun üzerine hiç doymamakla cezalandırılır. Öyle ki kral, yedikçe doymak yerine daha fazla acıkır ve nihayetinde kendi kendini yiyerek yok olur. Yapay zekâ da tıpkı Kral Erysichthon gibi doymak bilmez bir açlığa sahiptir. Onun gıdası yiyecekler değil, veridir. O, veriyle gelişir ve büyür; büyüdükçe daha fazla veriye ihtiyaç duyar.

Çevrimdışı Yayınlarda (Offline Streaming) Özel Kopyalama İstisnası: ABAD C-496/24 Kararı

Ayça Feyza Göktürk Yügrük 17.Ağu.2026

Bir diziyi uçakta izlemek için bölümleri Netflix üzerinden kaydetmek, dizinin kopyasını oluşturmak gibi düşünülebilir. Ancak gerçekte durum böyle midir? Eserlerin kâr amacı güdülmeksizin şahsen kullanılmak üzere çoğaltılması mümkündür (FSEK m. 38). Bunun için çoğaltma eylemi, hak sahibinin meşru menfaatlerine haklı bir sebep olmaksızın zarar vermemeli ya da eserden normal yararlanmaya aykırı olmamalıdır.

“OPENAI” AB Markası Olarak Tescil Edilebilir Mi? - ABAD T-555/25 Kararı

Ayça Feyza Göktürk Yügrük 03.Ağu.2026

Birçok kişinin ChatGPT üzerinden tanıdığı OpenAI Inc, “OPENAI” işaretinin 9, 38, 42 ve 45. sınıflarda AB markası olarak tescili için AB Fikri Mülkiyet Ofisi (EUIPO) nezdinde başvuru yaptı fakat kısmen başarılı olabildi. Ofis, 38. sınıf için başvuruyu kabul etmiş fakat kalan sınıflar bakımından red kararı vermiştir. Temyiz Kurulu ise bu kararı onaylamıştır. AB Genel Mahkemesi Temyiz Kurulu kararını haklı bularak işaretin tanımlayıcı olduğuna ve