Fikri Mülkiyet
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Temel Bilgiler
    • Fikri Mülkiyet
    • Telif Hakkı
    • Marka
    • Patent
    • Faydalı Model
    • Tasarım
    • S.S.S
  • Kütüphane
    • Mevzuat
    • Karar
    • Kitap
    • Makale
    • Sunum
  • Linkler
    • turkpatent.gov.tr
    • telifhaklari.gov.tr
    • wipo.int
    • euipo.europa.eu
    • epo.org
  • İletişim
Fikri Mülkiyet
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Temel Bilgiler
    • Fikri Mülkiyet
    • Telif Hakkı
    • Marka
    • Patent
    • Faydalı Model
    • Tasarım
    • S.S.S
  • Kütüphane
    • Mevzuat
    • Karar
    • Kitap
    • Makale
    • Sunum
  • Linkler
    • turkpatent.gov.tr
    • telifhaklari.gov.tr
    • wipo.int
    • euipo.europa.eu
    • epo.org
  • İletişim
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Fikri Mülkiyet
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Ana Sayfa Patent

Patent Hakkına Dijital Tecavüz

Armağan Ebru BOZKURT YÜKSEL Armağan Ebru BOZKURT YÜKSEL
2 Ekim 2020
0
Patent Hakkına Dijital Tecavüz
0
PAYLAŞIMLAR
513
GÖRÜŞLER
PaylaşPaylaşPaylaşPaylaşGönder

1980’li yıllarda ilk kez ortaya çıkan üç boyutlu baskı, üç boyutlu yazıcı makinesi (3D printer) ile bir tasarımın fiziksel olarak bir nesneye çevrilmesini ifade etmektedir. Nesnelerin üretilebilmesine yarayan üç boyutlu baskı yapabilen bu yazıcılara bu nedenle üç boyutlu yazıcı denmektedir. Buradaki üç boyutlu yazıcı ifadesi, yazıcının kendisinin üç boyutlu olmasına değil, yaptığı baskının üç boyutlu olmasına gönderme yapmaktadır.

Üç boyutlu baskı makineleri, bir başka deyişle üç boyutlu yazıcıların çalışma esası bir malzemenin eritilerek çok küçük parçaların tabaka tabaka/katman katman üst üste konulması ile nesnelerin üretilmesidir. Üç boyutlu baskı, bilgisayar destekli bir tasarım programı (computer aided design programme-CAD) ile hazırlanmış bir tasarım ile başlar. Bu tasarım bir nesnenin üç boyutlu sanal bir modelidir. Bilgisayar destekli tasarım programları ile oluşturulan dosyalarda (CAD dosyası) bir nesnenin üç boyutlu dijital modelinin tüm bilgileri yer almaktadır.

Patent hakkının ihlali için buluşun fiziksel olarak üretilmek suretiyle taklit edilmesi gerekmektedir. Sadece kâğıt üzerinde tasarıların yapılması ile tecavüz gerçekleşmez. Patent  hukukunda deneme amaçlı eylemlerin, patent hakkını ihlal etmediği burada hatırlanmalıdır. Ancak dijital üretim teknolojisinin söz konusu olduğu günümüzde sadece fiziksel veya somut olarak buluşun taklit edilmesi halinde hak sahiplerinin yeterince korunamayacağı açıktır. Örneğin patentli bir aygıtın sadece planlarının/tasarılarının kâğıt üzerine çizilmesi patent hakkını ihlal etmeyecektir. Oysaki bugün herhangi bir nesnenin dijital dosyasını elinde bulunduran bir kişi nesnenin kendisini fiziksel olarak elde etme açısından sadece üç boyutlu yazıcının bir tuşuna basacak kadar uzaklıktadır. Üç boyutlu yazıcıların kullanımının artmasıyla birlikte bir nesnenin CAD dosyasını elinde tutmak ile nesnenin kendisini fiziksel olarak elde tutmak arasındaki farkın bir önemi kalmayacaktır. Dijital üretim teknolojisi sayesinde somut nesnelerin üretimi bir merkeze bağlı olmaktan çıkmakta, kısmen de anonimleşmektedir. Dolayısıyla dosya paylaşım teknolojileri sayesinde kullanıcılar kendi aralarında kolaylıkla tasarım dosyalarını paylaşabilmektedir.

Somut bir nesne ile bu nesneyi yaratmaya yarayan dijital dosya arasında fark kalmamıştır. Bu nedenle patent hakkına dijital tecavüz kavramından söz edilmeye başlanmıştır. Somut bir nesneye ilişkin dijital dosyaları indirmenin patent hakkına tecavüz teşkil etmeyeceğini düşünenler vardır. Buna karşılık bizim de katıldığımız patent hakkına dijital tecavüzden söz eden ve patent sisteminin dijital dosyalara dayanan tecavüzü de tanıması gerektiğini savunan görüş de vardır. Örneğin bir roketin yakıt enjektörü için alınmış patent söz konusu ise bu enjektörün izinsiz olarak CAD dosyasının oluşturulması veya birebir bu enjektörün basılmasını sağlayacak bu dosyanın dağıtımının patent hakkına dijital tecavüz sayılması gerektiği savunulmaktadır

CAD dosyaları, buluşun fiziksel bir bileşeni değildir. Aslında tüm buluşun dijital bir versiyonudur. Bir başka deyişle CAD dosyası buluşun kendisi değildir, fakat temel olarak buluş hakkındaki bilgidir. Çünkü buluşun şekline, ölçüsüne, materyaline ve imalatına ilişkin bilgileri içerir. CAD dosyası yazdırıldığında dahi dosya o fiziksel nesneden ayrı olarak varlığını devam ettirecektir. Bir CAD dosyasının kopyalanmasının patentli buluşun yapılması anlamına gelip gelmeyeceği de burada gündeme gelmektedir. Buluşun kopyalanmış sayılması için fiziksel olarak cisim bulması mutlak surette aranırsa CAD dosyalarının kopyalanması buluşun yapılması anlamına gelmeyecektir. Oysaki CAD dosyasında önemli olan dosyanın kendisi değildir. Burada önem taşıyan bu dosyanın en nihayetinde dönüşeceği nesnedir. Bir CAD dosyasını bilgisayarına indiren kişinin amacı bu dosyadaki kodlar sayesinde yazdırabileceği nesnedir. Serbest bir şekilde yayılan buluşa ilişkin dosyalar patent hakkı sahibinin satışlarını etkileyecektir.

Sınaî Mülkiyet Kanunu madde 141(1)’de patent hakkına tecavüz sayılan fiiller içinde kısmen veya tamamen üretme sonucu taklit etmekten bahsedilmektedir. Bir buluşa ilişkin CAD programı dosyasının kopyalanması durumunda her ne kadar buluşun fiziksel olarak aynısının yapılmaması nedeni ile patent hakkının ihlal edilmediğinin ileri sürülmesi mümkünse de burada ticari sırların ele geçirilmesi, haksız rekabet eylemi gündeme gelebilir. Ancak bize göre bugünkü teknolojide CAD programı dosyasının kopyalanması ile buluşun kopyalanması arasındaki fark bulunmamaktadır. İleride patent hakkına dijital tecavüze ilişkin hükümlerin de kanunda düzenlenmesi düşünülebilir. Ayrıntılı bilgi için bkz. Armağan Ebru BOZKURT-YÜKSEL,  “Üç Boyutlu Yazıcıların Fikri Mülkiyet Hukukuna Etkileri”, Fikri Mülkiyet Hukuku Yıllığı 2014, Editör Prof.Dr.Tekin Memiş, Yetkin Yayınları, Ankara 2016, s.101-147 (Link)

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Premium WordPress Themes Free
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
online free course
download intex firmware
Free Download WordPress Themes
online free course
Önceki Yazı

5651 Sayılı Kanun’da Yapılan Değişiklikler II

Sonraki Yazı

FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU adlı eserimizin 4. Baskısı Seçkin Yayınlarından Çıktı!

Sonraki Yazı
Prof. Dr. Ali Necip Ortan’a Armağan İçin Makale Çağrısı

FİKRİ MÜLKİYET HUKUKU adlı eserimizin 4. Baskısı Seçkin Yayınlarından Çıktı!

Bilgi Sermayesi: Fikri Mülkiyet Hakları

Prof. Dr. Ali Necip Ortan’a Armağan İçin Makale Çağrısı

Çalışan Buluşları Röportajı Yayınlandı!

Fikri Mülkiyet Korumasında Pratik Öneriler

Fikri Mülkiyet Korumasında Pratik Öneriler

Dahi Buluşçu Dönemi Geçti

Dahi Buluşçu Dönemi Geçti


  • Cahit Suluk
    Doç. Dr. Avukat
    info@fikrimulkiyet.com
    Tüm Yazıları
    Cahit Suluk
    Doç. Dr. Avukat

    Kariyer

    İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1992 yılında bitirdi. Tasarımların hukuken korunması konulu teziyle 2000 yılında doktora derecesi aldı. Çalışan Buluşları Hukuku adlı tezi ile 2020 yılında Doçentlik unvanı aldı.2001 Yılından beri İstanbul’da fikri mülkiyet hukuku alanında avukatlık yapmaktadır.

    Dr. Suluk, 2002-2008 yıllarında İTÜ’de fikri mülkiyet hukuku dersleri verdi. Yine Kadir Has Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesinde misafir öğretim üyesi sıfatıyla görev yaptı. Halen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinde fikri mülkiyet hukuku dersleri vermektedir.

    Fikri mülkiyet hukukuna ilişkin kanun hazırlıklarında da bulunan Dr. Suluk’un on iki adet kitabı, kırk civarında makalesi ve dokuz tebliği yayımlandı. Dr. Suluk’un akademik çalışmaları, Türkiye çapında geniş bir kitle tarafından takip edilmektedir.

    Dr. Suluk, Haziran 2004’te Dünya Ticaret Örgütü ile Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatının Cenevre’de ortaklaşa düzenlediği iki haftalık programa Türkiye’yi temsilen katıldı.

    Patentlerin korunması konulu doçentlik tez çalışması için Münih’teki Max Planck Enstitüsünde dört ay süreyle araştırma yaptı. 

    Uzmanlık

    Telif, Marka, Patent, Tasarım, Haksız Rekabet, Medya, Bilişim

    Unvan

    Avukat (İstanbul Barosu)

    Marka ve Patent Vekili (Avrupa Patent Vekili)

    Öğretim Üyesi (İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi)

    Bilirkişi (Fikri ve Sınai Haklar Hukuk ve Ceza Mahkemeleri)

    Dil

    İngilizce

    Üyelik

    ALAI, INTA, AIPPI, İstanbul Barosu, Türk Patent ve Marka Kurumu, İstanbul Ticaret Odası Fikri Mülkiyet Komisyonu.


Prof. Dr. Ali Necip Ortan’a Armağan İçin Makale Çağrısı

2. Ulusal Kültür Endüstrisi ve Telif Hakları Sempozyumu

24 Kasım 2022
Prof. Dr. Ali Necip Ortan’a Armağan İçin Makale Çağrısı

II. Uluslararası Bilişim ve Teknoloji Hukuku Sempozyumu 19-20 Kasım 2022

14 Kasım 2022
Prof. Dr. Ali Necip Ortan’a Armağan İçin Makale Çağrısı

Dijitalleşme Sürecinde Basında Telif Haklarının Korunması Sempozyumu

13 Ekim 2022
Prof. Dr. Ali Necip Ortan’a Armağan İçin Makale Çağrısı

Patentleme Stratejisi Eğitimi

18 Haziran 2022

EN ÇOK OKUNANLAR

Güzel Sanat Eserleri ve Telif

Güzel Sanat Eserleri ve Telif

2 Ocak 2019
Tescilsiz Fikri Ürünlerin Haksız Rekabet Hükümleri ile Korunması

Tescilsiz Fikri Ürünlerin Haksız Rekabet Hükümleri ile Korunması

6 Ağustos 2019
Markanın Hükümsüzlüğü Davalarında “Zamanaşımı” Hususunun Değerlendirilmesi

Markanın Hükümsüzlüğü Davalarında “Zamanaşımı” Hususunun Değerlendirilmesi

1 Mayıs 2020
Fikri Mülkiyet Hukukunda Arabuluculuk

Fikri Mülkiyet Hukukunda Arabuluculuk

7 Ocak 2019

KATEGORİLER

  • Bilişim (18)
  • Coğrafi İşaret (1)
  • Diğer (1)
  • Duyurular (33)
  • Fikri Mülkiyet (11)
  • Haksız Rekabet (1)
  • Marka (21)
  • Patent (25)
  • Sinema (1)
  • Sınai Mülkiyet (4)
  • Tasarım (2)
  • Telif (29)

Arşivler

  • Kasım 2022
  • Ekim 2022
  • Eylül 2022
  • Ağustos 2022
  • Temmuz 2022
  • Haziran 2022
  • Nisan 2022
  • Mart 2022
  • Şubat 2022
  • Ocak 2022
  • Aralık 2021
  • Kasım 2021
  • Ekim 2021
  • Eylül 2021
  • Ağustos 2021
  • Haziran 2021
  • Mayıs 2021
  • Nisan 2021
  • Mart 2021
  • Şubat 2021
  • Ocak 2021
  • Aralık 2020
  • Kasım 2020
  • Ekim 2020
  • Eylül 2020
  • Ağustos 2020
  • Temmuz 2020
  • Mayıs 2020
  • Nisan 2020
  • Mart 2020
  • Ocak 2020
  • Aralık 2019
  • Kasım 2019
  • Ekim 2019
  • Eylül 2019
  • Ağustos 2019
  • Temmuz 2019
  • Haziran 2019
  • Mayıs 2019
  • Nisan 2019
  • Mart 2019
  • Şubat 2019
  • Ocak 2019
  • Mart 2016


Fikri Mülkiyet





Kurumsal Web Tasarım

Temel Bilgiler

  • Fikri Mülkiyet
  • Telif Hakkı
  • Marka
  • Patent
  • Faydalı Model
  • Tasarım
  • S.S.S

İletişim

Adres : Altunizade Mah. Fahrettin Kerim Gökay Cad. Okul Sok. Altunizade Sitesi, 1 A Blok, Daire 12 Üsküdar / İstanbul
Tel :  (0) 216 474 12 07
Faks :  (0) 216 474 12 09
Eposta : info@fikrimulkiyet.com
  • Veri Politikası
  • Aydınlatma Metni

© 2019 - FikriMulkiyet.com Tüm Hakları Saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Temel Bilgiler
    • Fikri Mülkiyet
    • Telif Hakkı
    • Marka
    • Patent
    • Faydalı Model
    • Tasarım
    • S.S.S
  • Kütüphane
    • Mevzuat
    • Karar
    • Kitap
    • Makale
    • Sunum
  • Linkler
    • turkpatent.gov.tr
    • telifhaklari.gov.tr
    • wipo.int
    • euipo.europa.eu
    • epo.org
  • İletişim

© 2019 - FikriMulkiyet.com Tüm Hakları Saklıdır.