5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da (“5651 Sayılı Kanun”) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 29 Temmuz 2020’de Meclis’te kabul edilmesinin ardından 31 Temmuz 2020’de Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Yayımlanan kanun metnine ilişkin yazımızın ilk bölümüne ilgili linkten erişebilirsiniz (Link). Bu yazımızda sosyal ağ sağlayıcısından bağımsız olarak getirilen diğer değişiklikler incelenmiştir.
- Port Bilgisi Eklenmesi Zorunluluğu: 5651 sayılı Kanunun 5. maddesinin 3. fıkrasına göre yer sağlayıcı yer sağladığı hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamakla yükümlüdür. Trafik bilgisi ise Kanunun 2.maddesinin j bendinde tanımlanmıştır. Buna göre Trafik Bilgisi; taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini ifade etmektedir. Kanunda yapılan değişiklikle birlikte trafik bilgisi tanımının içine ‘port bilgisi’ ibaresi de eklenmiştir. Bu tarihten itibaren yer sağlayıcıların artık port bilgisini de kaydetme ve gizli şekilde saklamakla yükümlüdür.
- Yer Sağlayıcıya İdari Para Cezası Yaptırımındaki Değişiklikler: Bilindiği üzere Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Ancak trafik bilgisini saklamak, hukuka aykırı içeriğin çıkarılması veya yayından kaldırılması kararı verilmesi halinde bu kararı uygulamakla yükümlüdür. Bu yükümlülüklerine aykırılık halinde ise çeşitli idari para cezası yaptırımı Kanunda öngörülmüştür. İdari para cezaları ile amaçlanan caydırıcılık etkisi için yapılan son kanun değişikliğinde artırıma gidilmiştir. Buna göre 5651 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “on bin Türk Lirasından yüz bin Türk Lirasına” ibaresi “yüz bin Türk lirasından bir milyon Türk lirasına” şeklinde değiştirilmiştir. Bu değişiklikle birlikte Yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya Kanundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı tarafından yüz bin Türk lirasından bir milyon Türk lirasına kadar idari para cezası verilebilecektir.
- İçeriğin Çıkarılması Kararı: 5651 Sayılı Kanunun 8. maddesinde yapılan değişikliklerle birlikte 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer alan katalog suçlar ve 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanunda yer alan suçların oluşturduğu hususunda yeterli şüphe sebebi bulunan yayınlarla ilgili olarak erişimin engellenmesiyle birlikte ilgili içeriğin çıkarılmasına da karar verilebilecektir. İçeriğin çıkarılması hakkında karar verebilme yönündeki değişiklikler aynı maddenin diğer fıkralarına da eklenmiştir.
- Unutulma Hakkı: “Unutulma hakkı”, kısaca kişi ve kurumların internette kendi adlarıyla arama yapıldığında derlenen sonuçlar arasında kendileriyle ilgili bilgi, fotoğraf, belge gibi verilere yer verilmemesini isteme hakkıdır. 5651 sayılı Kanunun 9. maddesinin 10. fıkrasında yapılan değişiklikle bu hakkın kanuni statü kazandığı söylenebilir. Bu hükme göre, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talep etmesi durumunda hâkim tarafından, başvuranın adının bu madde kapsamındaki karara konu internet adresleri ile ilişkilendirilmemesine karar verilebilir. Kararda, Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından hangi arama motorlarına bildirim yapılacağı gösterilir.