Çevrimiçi güvende miyiz? Hızla gelişen teknolojiyle birlikte internet, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. İnternet artık akıllı telefonlar ile birlikte ceplerimize kadar girdi. İletişimi hızlı bir hale getiren internet günlük yaşamımızda birçok kolaylık sunduğu gibi bazı dezavantajları da var. Akıllı telefonlarımızdan veya bilgisayarlarımızdan internete bağlandığımızda kendimiz hakkında birçok bilgiyi açığa vuruyoruz.
Çevrimiçi Verilerde Güvenlik ve Gizlilik
Güvenlik ve gizlilik birbiri ile ilişkili şeyler olsa da birbirlerinden aslında çok farklı şeyler. Aldığınız bir hizmet çok güvenli bir hizmet olabilir, ama gizliliği hakkında soru işaretleri var.
Gizlilik, çevrimiçi verileriniz kapsamında bu verilere kimin ulaşabildiği ve kontrol edebildiğini kapsar. Güvenlik ise sizin çevrimiçi verilerinizi aldıktan sonra onları gizli tutmak ile ilgilidir.
İnternete girmek için kullandığımız tarayıcılar, telefonumuza indirdiğimiz uygulamalar ve bize internet hizmeti sağlayan internet hizmet sağlayıcıları bu bilgileri güvende ve gizli tutmakla yükümlüdür, fakat bu konuda yine birçok soru işareti bulunuyor.
Kullandığımız tarayıcılar verilerimizi çerez olarak kaydederken, kullandığımız uygulamaların çoğunun kişisel bilgilerimize erişimi vardır. İnternet hizmet sağlayıcımızın ise interneti kullanırken ziyaret ettiğimiz bütün sitelere erişimi bulunmaktadır.
Çevrimiçi verilerimizin güvenliğini sağlayabilmek için alabileceğimiz birkaç önlem var:
1. VPN Kullanın
VPN -Sanal Özel Ağ- programları internete bağlanırken internete bağlanmak için kullandığımız cihaz ve internet arasında gizli ve güvenli bir tünel oluşturarak bilgilerimizin hem gizli olmasını hem de üçüncü partiler tarafından ele geçirilemeyecek şekilde güvenli olmasını sağlar. Akıllı telefonunuzda veya bilgisayarınızda kullandığınız VPN programı (Link) IP adresinizi değiştirerek, sizin çevrimiçi olarak anonim olmanızı sağlarken, kimliğinizi de çalınma ihtimalinden korumuş olur. VPN programı size sağladığı tünel protokolü adı verilen özel bir iletişim protokolü ile bilgilerinizi ve veri aktarımınızı internet üzerinden sizin için oluşturduğu özel ağ üzerinden şifreli bir şekilde gerçekleştirir. Verileriniz hiçbir şekilde internet hizmet sağlayıcınız ya da diğer üçüncü kişiler tarafından görülemez. Çünkü bu veriler şifreli birer paket halinde yolculuk eder ve bu veriler görülse bile şifreli bir şekilde görünecektir.
2. Antivirüs Programlar Kullanın
Antivirüs programları kullanarak bilgisayarınıza ya da cihazınıza herhangi bir kötü amaçlı yazılımın ya da virüsün ulaşmasını engelleyebilirsiniz. İnternetteki kötü amaçlı yazılım (Link) ve virüs sayısı ve dolayısıyla yapılan siber saldırılar gün geçtikçe artmakta. HTTPS olmayan sitelerde paylaştığınız bilgilere dikkat etmenizde fayda var.
3. İki Adımlı Doğrulama Yöntemi Kullanın
Kullandığımız web tabanlı hizmetler ya da uygulamalara genellikle sadece parola ile girilerek erişim sağlanabilirken artık Facebook, Gmail, LinkedIn, Twitter gibi birçok uygulama ve web tabanlı hizmet telefonla girişi doğrulama olanağı sağlıyor. Bu şekilde, cep telefonunuza gelen doğrulama kodu (Link) ile sizin giriş yaptığınızı doğrulayarak üçüncü kişilerin sizin uygulama veya kullandığınız web tabanlı hizmetlere erişmelerini engelleyerek çevrimiçi kişisel verilerinizi güvende tutabilirsiniz.
4. Ortak Wi-Fi Alanlarından Kaçının
Alışveriş merkezleri ya da kafelerde herkes tarafından kullanılan ortak Wi-Fi ağlarına bağlanarak büyük riskler alabilirsiniz. Bu tip ağların kimler tarafından izlenebildiği belli olmadığı gibi o esnada interneti kullanırken paylaştığınız kişisel bilgileriniz ve verileriniz ile ne yapıldığı da belli değildir. Bu yüzden, bu tip ağlara bağlanmaktan kaçının. Bağlanmak zorunda kalırsanız, en azından çevrimiçi geçmişinizi tarayıcınızda özel mod kullanarak gizleyebilirsiniz fakat verileriniz hala açıkta ve riskli olacaktır. Bu gibi ağlara da bir VPN programı ile bağlanarak bilgilerinizi ve verilerinizi hem güvenli hem de gizli tutabilirsiniz.
Comments 11